There is always a way to be better.

Cosmin Alexandru [Old] | There is always a way to be better.


“Dar mai am încă multe de spus…”

Din: 19 August 2009

Marţi dimineaţă am fost la dezbaterea pe proiectul Legii Învăţământului, la Palatul Parlamentului. La masa ascultătorilor: Boc, Anastase, Andronescu şi Miclea. La masa vorbitorilor, toată floarea cea vestită a lumii universitare româneşti: rectori, prorectori, şefi de asociaţii şi de sindicate. Toţi vorbitorii au exprimat multiple opinii divergente. Un singur lucru i-a unit – incapacitatea de a formula un punct de vedere în 3 minute, câte avea fiecare alocate. Teoretic. Pentru că practic, mai toţi vorbeau până când moderatorul, cu chiu cu vai, vorbind peste ei, ca la televizor, reuşea să-i mute de la microfon.

Am reuşit să stau 2 ore şi jumătate şi am plecat de acolo cu două sentimente. Unul de respect, pe de o parte pentru Emil Boc, care a ascultat cu o răbdare monumentală torente de vorbe goale ce curgeau pe lângă subiect, iar pe de altă parte pentru domnul Oprea, fostul rector al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi care a avut intervenţii clare şi la obiect. Al doilea sentiment a fost de dezamăgire faţă de prestaţia elitei universitare româneşti.

Mi se pare totuşi dramatic ca în vremurile de azi, cu câteva excepţii, ditamai conducătorii de facultăţi şi universităţi să nu poată formula concret, concis şi precis o opinie despre un subiect ce le fusese anunţat in extenso, cu destul timp înaintea întâlnirii.

Lăudabilă iniţiativa guvernului de a organiza o astfel de dezbatere publică, regretabilă prestaţia celor care au irosit aşa o şansă.

Auzindu-i, că de ascultat îmi era mai greu, m-am gândit că în acest moment cea mai utilă investiţie din spaţiul public românesc ar fi microfoane de conferinţe care se închid automat după 3 minute şi microfoane de talk-show-uri care să facă acelaşi lucru după 2 minute.

Asta ar igieniza considerabil limbajul, comunicarea, ideile şi, în ultimă instanţă, rezultatul – relaţiile între oameni. Şi vorbitorii şi ascultatorii ar ieşi mai câştigati dintr-o constrângere pe care nu şi-o pot însuşi voluntar.

Unul dintre universitari a reclamat inexistenţa, în propunerea legislativă, a unui centru de perfecţionare în tehnicile predării, în cadrul căruia cadrele didactice să poată deprinde atât tehnici noi cât şi tehnologii noi de predare. Mi s-a părut o idee foarte bună, sper să-i dea cineva importanţa cuvenită.

Până atunci, România se descalifică singură la orice dezbatere internaţională cu aşa luări de cuvânt. Pentru că acolo – am fost, am văzut şi mi-a plăcut – microfoanele chiar sunt tăiate la 3 minute. Şi dacă tu eşti atunci abia pe finalul introducerii, cu citate din Leibniz despre diferenţele dintre frunze (relatez un caz de azi din sală), şansele ca cineva să ia în considerare opinia ta sunt fix nule.

Avem mult de muncă, multe de schimbat iar primul pas ar fi să putem fi ascultabili. Apoi am putea deveni chiar convingători.8 to ““Dar mai am încă multe de spus…””

 1. Petru says:

  Lipsa de respect pentru colegi. Asta este depasirea timpului.
  Din pacate, nu le poate fi imputata aceasta lipsa de respect pentru ca nu cred ca sunt constienti de ea.

  Oameni adormiti dand din maini, fiecare in propriu vis, inconstienti de ce se intampla in jur.

 2. Intalnirea a fost deschisa publicului? Sau in ce calitate ai fost acolo?

 3. Excelent punct de vedere, Cosmin. Rezonez perfect, si am aceleasi ganduri in mod repetat, de fiecare data cand particip la o dezbatere unde sunt prezente astfel de somitati din spatiul public sau academic romanesc. Solutia este, parerea mea, educatia sistematica, inca din scoala generala, in spiritul conciziei, retoricii, formularii unui argument cu cap si coada, etc. Teama mi-e ca cei mai multi din actualele generatii de intelectuali maturi sunt prea opusi schimbarii pentru a mai putea fi dezvatati…

 4. Cosmin Alexandru says:

  @ Andreea
  Nu stiu daca a fost deschisa publicului sau nu. Parea ca erau acolo doar reprezentanti ai unor entitati interesate. Eu am fost invitat in calitate de membru in consiliul consultativ al AIESEC.

 5. @Andreea dezbaterile sunt publice, cnf legii 52/2003 si cnf celor scrise pe pagina web a CDEP; banuiesc ca Secretariatul CDEP sau Secretariatul General al Guvernului au lansat si invitatii pentru a chema factorii interesati, dar in sine dezbaterile sunt publice (vezi mai multe detalii pe site-ul CDEP, unde e si un forum de discutii: http://www.cdep.ro/informatii_publice/forum.dispPost?subid=8&tmpl=3)

 6. @Cosmin @Corina: Am inteles. Multumesc.

 7. Florin says:

  Un mare popor in care toti se simt insuficient bagati in seama. Corditii asculta manele la maxim din mertzanul alb, mesterul il injura pe ala de-a lucrat inaintea lui, pustii corditi isi fac bloguri porcoase iar universitarul trebuie sa spuna tot ce-a citit in fiecare luare de cuvint. Altfel o sa credem ca e prost, nu?

 8. Depasirea timpului acordat presupune nu numai lipsa educatiei ci si nestapanirea problemei, fiindca nu doar versurile se fac usor “Cand nimic nu ai a spune/Insirand cuvinte goale/Ce din coada au sa sune…” ci si discursurile fara tinta, fara finalitate. Cand te prezinti cu lectia invatata poti formula un argument in cateva fraze!


↑ Sus