There is always a way to be better.

Cosmin Alexandru [Old] | There is always a way to be better.


Anti-viitor

Din: 8 December 2009

(Articol apărut în numărul din 8 decembrie al Revistei 22)
La ora la care scriu, luni dimineaţă, ambii candidaţi şi-au proclamat victoria. Nu ştiu cine va câştiga alegerile dar ştiu că oricine ar fi acela, va câştiga în primul rând pentru el. Noi o să rămânem, ca întotdeauna, cu greaua moştenire.

L-am votat pe Băsescu fără încredere şi fără bucurie. Fără să-i fiu măcar simpatizant. Am votat, conform a ceea ce e pe cale să devină un nou prost obicei românesc, răul mai mic. În acest caz, răul cel mai mare mi s-a părut capacitatea “malefică” a câtorva lideri PSD de a-şi subjuga mass-media. Nu pot uita cum arăta cea mai mare parte a mass-media sub guvernarea Năstase. M-am îngrozit de servilismul ei cumpărat sau şantajat, ca preşedinte al URR. N-am putut trece, acum, peste deja vu-ul cu care Realitatea TV a abdicat de la onestitatea jurnalistică, aşternându-şi deontologia pe post de preş pentru un preşedinte de partid. În cazul meu, efectul campaniei anti-Băsescu a fost unul anti-manipulare.

De Antena 3 nu sunt dezamăgit, pentru că de la ea nu aveam nicio pretenţie. E doar o pseudo-televiziune de pseudo-partid. De la Realitatea TV aveam, însă, aşteptari. Dacă un lider social-democrat nu se poate impune în România decât ajutat de manipulări grosiere, de impostură şi minciuni, dacă liderii PSD pot controla mass-media şi când sunt la putere şi când sunt în opoziţie, am ales să nu fiu de acord. O presă liberă, cât mai liberă, e ceva de care vreau să mă bucur atâta timp cât voi mai rămâne în România.

Performanţele electorale ale lui Ion Iliescu sunt foarte greu de egalat de către PSD. El a putut câştiga în felul în care a făcut-o pentru că a avut un discurs şi un comportament corecte ideologic. Rămâne singurul lider social-democrat român autentic. Restul sunt fundamental falşi şi de aceea nu se pot baza decât pe electoratul dependent într-un fel sau altul de partid. Nu te poţi erija credibil în reprezentantul echităţii sociale, al sprijinirii păturilor defavorizate, când ai reflexe de o rapacitate imposibil de disimulat, când principalele favoruri pe care le faci sunt către buzunarele proprii sau ale celor apropiaţi. 

Într-o astfel de companie, Mircea Geoana e, de departe, cel mai urban lider pe care l-a produs PSD-ul până acum. Nu are alura veroasă cu care ne-a obişnuit social-democraţia românească. Prin comparaţie, e occidental şi cooperant. E şi cel mai disciplinat. Asta e o specie nouă în politica românească: un candidat care ascultă de staff-ul lui şi face progrese vizibile pe o direcţie stabilită de la bun început. A ştiut să înveţe din expunerea directă la experienţele electorale americane. La bile negre a încasat lipsa de consistenţă, de prezenţă de spirit, dependenţa de personaje dubioase şi o irepresibilă beţie a promisiunilor fantasmagorice. 

Din punct de vedere economic, o eventuală victorie a lui Traian Basescu nu va prevesti nimic bun. Nu văd cum va putea forma un guvern stabil, deci nu văd cum va putea scoate lucrurile din blocajul în care le-a băgat. Victoria nu-i va folosi nici lui, nici nouă la nimic. Măcelul politic va continua iar pagubele economice din 2010 vor arăta mult mai rău decât în 2009.

Aceste alegeri au constituit o premieră, şi pentru mine şi pentru alţi prieteni ai mei. Sunt primele alegeri de la rezultatul cărora nu am mai sperat la nimic. De o parte am avut un Băsescu singur, mult prea singur pentru a reuşi ceva în caz de victorie, de cealaltă parte un Geoană susţinut de un melanj mult prea în contra naturii pentru a fi plauzibil în caz de victorie (Doina Cornea alături de Marian Vanghelie, Neagu Djuvara alături de Radu Mazăre etc.). Între ei, câteva trusturi media cu o conduită deplorabilă. 

Toţi împreună au reuşit să rupă România în două tabere anti. Modul ăsta de a pune problema este, esenţialmente, anti-România. Într-o Europă care se uneşte mai mult decât oricând în existenţa ei, care vede în colaborare şi consens calea spre ieşirea din criză şi spre un alt tip de viitor, clasa politică românească a ales calea anti. Calea dezbinării cu orice preţ, a încăpăţânării futile, a rupturilor fără cale de întoarcere. Acum 20 de ani România reuşea o ruptură cu trecutul. Mă tem că acum tocmai ce am reuşit o ruptură cu viitorul.14 to “Anti-viitor”

 1. Cecilia Enache says:

  “Sunt succese care te injosesc si infrangeri care te inalta” – N. Iorga

 2. Florin says:

  asa un ton patetic… de la un lider :((

 3. Razvan Stoenescu says:

  In cazul asta, Cosmine, mai bine nu votai !
  Rezultatul de luni nu imi da nicio speranta.

 4. Cristiana Grigore says:

  Parerea unui coleg de-al meu, Ovidiu Cocieru, student Fulbright in US: http://www.monitorulsv.ro/Fapt%20divers/2009-12-08/6-decembrie

 5. Alex says:

  Mai bine nu mergeai la vot, daca nu astepti nimic de la alegerea facuta! Este drept ca s-a ales raul mai mic, dar nu poti aduce argumente ca un comportament dictatorial este un rau mai mic!
  Mai mult decat atat “mogulii” sunt doar de partea PSD? PDL-ul nu are moguli? Este trist ca am ajuns sa avem opinii de genul celor exprimate: Am ales raul mai mic, dar nu astept nimic de la alegerea facuta! Este foarte grav ca singur crezi ca dpdv economic 2010 va fi mai rau decat 2009, nu era normal sa alegi ceva ce ar fi adus un plus?

 6. Oana says:

  Mi se pare o analiza corecta si ii subscriu. Nu-mi place finalul, cred ca e cam abrupt si nemeritat. Europa nu este unita, nu colaboreaza si nu este vorba de nici un consens, cred ca gresesti aici. Nu ne poate fi exemplu, dupa ce ne folosesc ca piata de consum. Ma gandesc ca este un exercitiu aici de dinamica diferentei, noi – voi, eu – tu, astia – ailalti. Dus pana la extrem. Cine oare ne va face debriefingul sa ne tragem invataturile si sa le si punem in practica? Altfel, foarte bine spuse lucrurile.

 7. irina says:

  4 ore am stat in seara asta de vorba cu 3 prieteni: unul l-a votat pe geoana pentru ca isi doreste un guvern capabil care sa schimbe sistemul, si votandu-l pe geoana considera ca a votat de fapt guvernul johannis (o alternativa la johannis ar fi dupa el un guvern cu tariceanu ca premier). unul l-a votat pe basescu atat pentru ca vede in geoana un prostanac, dar si pentru ca este dezamagit de antonescu pe care l-a votat in primul tur. altul este membru pld si asta spune tot. si eu, care l-am votat pe basescu pentru ca e singurul om care poate sa mai schimbe ceva in sistemul asta atat de ticalosit…si desi eram hotarata sa plec definitiv din romania, mai astept 5 ani. imi iubesc tara dar ii urasc sistemul…

  concluzia unor 4 oameni complet diferiti a fost urmatoarea: poate ca basescu este suficient de nebun sa lupte cu sistemul romanesc corupt in intregime, mai ales ca este la ultimul mandat. in fond, nu mai are ce pierde…

 8. Cristian says:

  Partea cu guvernul ar trebui sa se rezolve destul de repede. “Marea alianta” formata de Geoana este in mod evident foarte fragila. PNL si UDMR sunt coapte sa renunte la PSD. Mai mult, daca ajungem la alegeri anticipate, ma astept ca PD-L sa mai castige niste procente in dauna restului partidelor (in special PSD) si sa ii fie si mai usor sa faca un guvern. Deci din punct de vedere economic nu vad de ce s-ar agrava situatia. Oricum alternativa cu PSD furand in liniste este mult mai urata.

 9. Cosmin Alexandru says:

  @Oana
  Europa e într-un moment în care comunităţi şi popoare care s-au duşmănit şi luptat sute de ani, care s-au măcelarit literalmente în secolul trecut, au reuşit acum să-şi aleagă un preşedinte şi să înceapă construcţia unui mecanism de cooperare şi consens instituţional la nivel continental. Pentru mine asta reprezintă un exemplu major de mentalitate şi abordare anti-anti. E un moment istoric pe care România riscă să-l rateze din nou, rămânând în capcana lui anti.

 10. Alex says:

  In ideea ca singurul beneficiu in alegerea facuta de “diaspora” este acela ca avem continuitate in sfarsit in Romania, dar cred si sustin ca doar un guvern ales pe competente atat politice cat si economice ne poate aduce un plus si o crestere pe viitor! Problema aceasta apare acum din cauza leaderului care sincer nu are competenta de a forma o echipa pe care sa nu o schimbe din considerentul ca nu “joaca” dupa regulile Basescu!
  Din dorinta de razbunare aceasta guvernare va incerca sa ii “loveasca” pe cei care s-au opus in loc sa vizeze o politica de redresare a tarii in care traim si sa aduca iar tara pe un trend ascendent.
  Sper ca viitorul apropiat “alegerea guvernului” va aduce ceva bun si nu doar alte “prietenii interne”, care sa propuna un buget echilibrat, fara bugete exorbitante pentru turism, care nu se poate face in Romania fara “strazi” in primul rand, sau alte ministere care ar trebui sa se limiteze macar pentru 2 ani. Este foarte important ca educatia in Romania sa creasca si competentele viitoare sa aduca plus de valoare!

 11. Razvan Stoenescu says:

  “Este foarte important ca educatia in Romania sa creasca si competentele viitoare sa aduca plus de valoare”!

  E foarte corect ce spune Alex. Probabil vom avea cei mai buni tinichigii si ospatari din Europa, daca nu din lume.

 12. Iulian Boia says:

  Buna,

  Si eu sunt de parere ca ar fi inutil sa ne asteptam la schimbari majore de ritm (la ritmul de dezvoltare a societatii rominesti, ma refer), oricare ar fi fost rezultatul alegerilor de Duminica.

  Cred insa ca schimbarile pot sa vina de la nivel individual si sunt convins ca sunt zeci si sute de oameni in Romania care lanseaza initiative, afaceri si proiecte care contribuie la “schimbarea in bine”.

  Ca sa nu fiu inteles gresit -cred, deasemenea, ca e foarte utila si critica actualei clase politice si a starii de fapt din tara..

  Mi-as dori insa sa vad ca oamenii care au ganduri de bine pentru Romania, fie ca au deja o activitate in sensul asta sau doar idei, sa comunice intr-un mod structurat, sa se adune, sa lucreze IMPREUNA !

  N-ar fi o chestie mare?

 13. Alex says:

  Schimbarea la nivelul gandirii de a lua initiativa in Romania, la nivelul de a face business in adevaratul sens al cuvantului o sa aiba loc in momentul in care o sa fim ajutati sa putem incepe o afacere!
  Este foarte greu sa intri pe piata business din Romania fara o “mana de bani” plus cateva “pile si relatii” acolo sus, altfel nu poti trece pe profit in timp util, adica inainte sa ai probleme cu atingerea pragului de rentabilitate. In Romania am ajuns la un impozit forfetar pentru ca unele grupuri de interese au dorit ca toti micii comercianti si nou intratii pe piata sa aiba inca un obstacol, inainte sa ne referim la impozitul forfetar ca la ceva “de bagat in buzunare de cei de sus, ceva suplimentar”. Nu vreau sa par contra unui impozit, dar cu cel forfetar nu sunt deacord la fel cum nu sunt deacord nici cu cota unica, chiar daca nu pare democratic, dar statul ar avea de castigat cu un impozit progresiv de la un anumit nivel al venitului la persoanele fizice.

  Greul cel mare o sa il simtim in momentul in care iar o sa realizeze piata bancara ca nu mai doresc sa acorde credite si o sa inaspreasca iar politicile de creditare! Asta cel mai probabil incepand cu 2010 ianuarie, hai sa nu fiu pesimit februarie!

  Imi place Romania si nu imi doresc sa plec de aici, dar mie greu sa inteleg de ce nu suntem capabili de ceva fara a fi influentati de politicile alese de cei din afara, trebuie sa intelegem ca Romania nu se compara ca piata cu nici una din tarile europene, cu atat mai putin cu piata din SUA!

 14. I Dumitru says:

  Este incredibil cit de naivi sunteti.
  Irina spera ca ‘..basescu este suficient de nebun sa lupte cu sistemul romanesc..’ !!
  basescu…cel care sapa chiar la temelia democratiei romanesti promovind cele mai abjecte mijloace de a cistiga adica frauda, minciuna, tradarea!
  ok ,o sa spuneti nu s-a demonstrat (inca) fraudarea alegerilor dar… pe ce isi bazeaza basescu speranta de a forma un nou guvern? pe racolarea de tradatori de la alte partide sau chiar abandonarea ideologiei si tradarea unor partide intregi! pe exacerbarea celor mai mari pacate a politicienilor romani adica minciuna, fuga dupa ciolan, tradarea, lipsa de consecventa,lipsa de viziune, lipsa de decenta in a face politica.
  in felul acesta, irina, basescu ajuta si promoveaza pe cei mai ticalosi politicieni si aceste actiuni insumate, maresc numarul lor (al politicienilor corupti) si duc politica romaneasca intr-o mocirla si mai adinca si nu o insonatosesc in nici un fel, dimpotriva !
  prin fraudarea alegerilor, care hai sa fim realisti, este incontestabila, basescu a facut acelasi lucru la o scara mult mai mare, caci acum a actionat asupra a sute de mii de alegatori, acreditind in masa idei nocive : votul nu inseamna nimic, este ieftin, poate fi furat, cumparat, vindut, politicienii sunt toti corupti…. …

  nimic nu caracterizeaza mai bine versatilitatea, nocivitatea dar si lipsa de talent real de a face politica a dlui basescu decit abandonarea culoarului socialist (cui oare PSD-ului, va dati seama ce pirtie libera i-a creat!) si adoptarea peste noapte a ideologiei populare! va dati seama ca omul asta nu are nicio convingere politica reala?

  nu mai vb de unanimitatea gretoasa cu care partidul a executat virajul ; basescu a comandat integului partid “stinga imprejur” ( sau drepta imprejur daca vreti) si trei sute de mii de oameni au executat in 3 secunde fara nici o sovaiala.

  nici asta nu va aduce aminte de ceva ?


↑ Sus