There is always a way to be better.

Cosmin Alexandru [Old] | There is always a way to be better.


Guvernule, te rog, nu ne ajuta!

Din: 26 August 2010

Aud că guvernul Boc pregăteşte pentru septembrie “o serie de măsuri” pentru stimularea economiei. Eu sunt un mic antreprenor din economia asta şi aş vrea, dacă se poate, să rămân nestimulat. Nestimulat de guvern, vreau să zic. La cât de greu merg lucrurile în economia din care guvernul a demonstrat că nu înţelege nimic, stimularea asta o să fie ultima. Ne termină sigur.

Guvernul României are o calitate. E consecvent. De fiecare dată cand vrea ceva, iese altceva. Când vrea să simplifice lucrurile, le complică. Când vrea să scurteze termene, ele devin mai lungi. Când vrea să facă economii, iese mai scump ca înainte. Aşadar, oferta asta de ajutor mă sperie teribil.

Guvernule, îţi promit că dacă nu ne ajuţi, o să ieşim mai repede din criză, şi o să dăm mai mulţi bani la bugetul tău. Dacă vrei, n-o să mai depunem situaţiile financiare lunar, ci săptămânal. Tot pe dischete (pentru cititorii mai tineri astea sunt nişte suporturi de date pătrate din era timpurie a calculatoarelor, de pe vremea monitoarelor alb-negru; nu se mai folosesc nicăieri în lume, decât în România), şi tot însoţite de câte 2 kilograme de tabele, declaraţii şi situaţii, fiecare. Îţi dai seama ce activitate o să fie, atâta lume pe drumuri în fiecare săptămână; un furnicar, nu altceva!

Am citit în presă că ne împrumutăm, ca ţară, cu 2 milioane de euro pe oră. Deci, România nu prea stă pe picioarele ei. Dacă ai fi tu, guvernule, atât de amabil să n-o mai ajuţi atâta şi să te dai la o parte dintre picioarele ei, poate s-ar ridica, săraca, şi ar începe să muncească şi pentru ea, nu numai pentru ăia cu bani la care o împrumuţi tu cu ora. Că proastă nu e, dar nu mai face faţă la atâta ajutor din toate părţile.

Uite, guvernule, ca să nu zici că nu ofer şi soluţii, îţi fac o propunere decentă. Fă un referendum în care să votăm ca toţi membrii tăi să încaseze salarii de 100.000 de euro pe lună cu condiţia să nu facă nimic. Da’ nimic. Stană. Lemn. Marmură nu, că e conflict de interese. Cum face unu’ ceva, cum zboară din guvern. Toţi am avea de câştigat. Voi mai mult, noi mai mulţi.

Dacă ai o idee mai bună, guvernule, te rog să nu mă suni. Scrie la tine pe site, că citesc acolo. Dar accept orice, numai să nu ne mai ajuţi. Dacă mai vrei şi altfel de taxe decât pe înmormântări de cetăţeni şi închideri de firme, adoptă sloganul ăsta: “Să vă ajutaţi bine!”.
S-ar putea chiar să te mai votăm o dată. Ca niciodată!14 to “Guvernule, te rog, nu ne ajuta!”

 1. razvan stoenescu says:

  Asa da ! Imi place .
  Si nu uita ca asta-i guvern care-si spune “de dreapta” !
  Adica..de-a dreapta Tatalui !

 2. Doru says:

  In antiteza cu al tau, se pare ca motto-ul guvernului este “There is always a way to be worse”.

  Articolul tau imi aminteste de unul din monologurile lui Toma Caragiu:

  Mos Gerila, Mos Gerila,
  Daca mai vii pe la noi,
  Nu ne-aduce daruri multe
  Ia-le inapoi.
  IA-LE INAPOI!
  Sau … daca le lasi, dai declaratie ca matale ni le-ai adus.

 3. Puteţi contesta uşor legitimitatea depunerii de informaţii pe un suport anume, într-o aplicaţie anume. Mai ales aplicaţia o puteţi contesta. Eu folosesc şi azi Lotus Office*) pentru contabilitate. În primul rînd, nimeni nu mi-a spus niciodată să depun datele primare în format electronic. Şi, în general, nimeni nu mi-a cerut să arăt datele primare. Dacă mi se vor cere vreodată, voi depune la fisc lăzile cu facturi şi chitanţe, împreună cu un print după baza de date. Luaţi, băieţi, şi faceţi ce am făcut şi eu: calculaţi.

  De ce trebuie constestată aplicaţia informatică? Pentru că instituie un monopol. Nu mă poţi obliga tu, stat, să bag totul într-o foaie Excel, din moment ce nu folosesc MS Office. Dacă mă obligi, eu te reclam la Oficiul Concurenţei. Te acuz că ai legături subterane cu Microsoft.

  ————–
  *) e drept, o versiune din anul 2000.

 4. Iulian Boia says:

  Salve!

  Sincer, eu unul nu impartasesc opiniile gen “Asa da! Imi place!”.. Ca pamflet textul asta poate fi reusit, ca utilitate insa ma tem ca nu aduce nimic bun. Imi pare mai degraba o cedare in fata cinismului si ..atit.

  Numai bine!

  PS Din punctul meu de vedere cred ca avem nevoie mult mai mare de discutii si solutii constructive care pot fi sustinute, promovate samd cu scopul de a fi implementate. O descatusare de naduf de felul asta sta aproape la indemina oricui..

 5. Florin says:

  Iti recomand, in completarea articolului tau, pe cel al lui Razvan Cucui: http://blogary.ro/2010/08/tinar-vreau-mai-boc-sa-fiu/

 6. Ioan F. says:

  Bine scris! Cat de simplu si corect ai spus totul!

 7. cos says:

  @Iulian, cred ca ai inteles gresit. Banuiala mea e ca textul nu e un pamflet.

  Arunca-ti o privire pe opiniile pro si contra interventionismului si apoi evalueaza ce e clar gluma si ce poate fi, din pacate, realitate.

 8. Maia Martin says:

  Subscriu si eu acestui text, care ilustreaza starea de spirit a multor cetăţenui din Romţnia.
  Am preluat o parte din text pe blogul meu personal:
  http://martinmaia.blogspot.com/2010/08/guvernule-te-rog-nu-ne-mai-ajuta-autor.html
  Multumesc pentru acestă descătuşare şi acest protest!
  Maia Martin

 9. Marieta says:

  Excelent scris, trebuie să ai har să spui lucruri neplăcute pe un ton mai vesel ca să nu facă cititorul crampe. Nu, nu cred că e pamflet. You made my day!

 10. Marius says:

  M-as duce la acel referendum si as vota bucuros in favoarea propunerii.

 11. Mihai says:

  Modul in care e spus e funny…Metodele propuse sunt de plans totusi..E nasol cand stii ca nu ai un guvern care sa fie in stare sa te reprezinte ca cetatean al lumii si pe langa asta ne biciuie si ne ia toti banii…

 12. Nicoleta says:

  “Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
  (Winston Churchill)”!!!!

 13. Cristina D. says:

  Bine spus.


↑ Sus